Når dit barn vil ukonventionelle veje

Har du barn, som snart skal søge ind på uddannelse, kender du til den stress som oftest præger de fleste unge, når de skal vælge vejen til deres drømmejobs. De fleste ved det endnu ikke, hvad de vil, og mange er i tvivl helt op til ansøgningsfristen. Uddannelseskulturen i Danmark har ændret sig drastisk gennem de sidste 30 år, og flere og flere tager en lang videregående uddannelse. Normen er begyndt efterligne, og der er kommet et stort pres på unge menneske, som alle kæmper for at få de tårnhøje karakterer, som mange universitetsuddannelser påkræver. Det er dog langt fra alle, som vil være læge eller psykolog – en realitet, som kan skræmme nogle forældre. Men de alt for høje uddannelsesforventninger skal lægges på hylden. Det er dit barns fremtid det handler om – ikke din egen. Læs med her, og få nogle gode råd til, hvordan du tackler situationen, når dit barn vælger en “ukonventionel” uddannelse. 

Undersøg og udforsk 

Uddannelseskataloget så for bare 15 år siden meget anderledes ud, end det gør i dag. Der er kommet et hav af nye uddannelser og nye uddannelsesområder. Har dit barn ønske om at blive noget du ikke kender til, kan du med fordel smække dig foran computeren og søge frem til information. Der er meget at finde, og der findes mange gode informationssider, hvor du kan finde beskæftigelsesgrader mm. Det kan være skræmmende, når dit barn skal til at vælge uddannelse. Sæt dig derfor ind i stoffet, det giver dig bedre mulighed for at forstå dem og deres valg.   

Vær en støtte 

Det vigtigste i deres proces er, at du er en støtte i deres valg. Hvis du har taget dig tid til at undersøge deres drømmestudie, har du også en ide om, hvad fremtiden kan bringe dem. Støt dine børn i deres valg, selvom du ikke selv havde valgt det samme. Der er påvist at unge føler et enormt uddannelsespres og der ingen grund til, at presset skal kom hjemmefra. Vær realistisk, men betryggende.  

Accepter deres valg 

“Mor, jeg vil være massør”, ikke en sætning de fleste forældre regner med at høre. Men i stedet for at være skeptisk med det samme, bør du møde dine børn med en positiv indstilling. “Så bliv massør”. Undersøg, hvad det indebærer at blive massør, forstå deres baggrund for deres valg om netop massøruddannelsen og sæt dig ind i hele processen. 

Alle forældre bliver nervøse når det gælder deres børns fremtid. En stor del af nervøsitet opstår ud af uvished. Hvad der skal ske kan du ikke spå – selvom du har prøvet tusinde gange. Men, hvad du kan gøre er, at hjælpe dine børn på vej. Vejen til lykke findes ikke kun på universitetet. Børn bør kunne drømme om at blive massører lige såvel, som de må drømme om at blive brandmænd og læger. Ukonventionelle uddannelsesveje er ikke farlige eller håbløse. Dit barn kan sagtens få en tryg og sikker fremtid uden de store titler. Så længe slutresultatet er lykke, skal det nok løse sig. 

Kommentarer er lukket.