Søvnbehov hos børn: derfor er det ekstra vigtigt

Coronakrisen har i sandhed vendt op og ned på mange af de ting, danskerne før tog for givet, hvor isolation, forsamlingsforbud og mundbind nu er blevet dagligdag for de fleste.

Men ikke alting forandrer sig trods den alvorlige pandemi, og én af de ting er børns søvnbehov, som forbliver lige højt på dagsordenen.

Det kan ikke udpensles tilstrækkeligt, hvor vigtigt det er, at samfundets yngste får den mængde søvn, deres helbred kræver.

Det kan nemlig få store konsekvenser på lang sigt, hvis et barn får for lidt søvn, men heldigvis er der en del, man kan gøre for at hjælpe søvnen på vej.

Hvis børn ikke sover nok

Alt for mange børn slægter desværre deres forældre på og sover for lidt om natten, og der følger en række uundgåelige konsekvenser med i den forbindelse.

Mange mennesker kender nok følelsen af at være rigtig træt, uoplagt, koncentrationsbesværet og halvslatten efter en nat på få timers søvn.

For et voksent menneske kan det godt gå i ny og næ, og det kan være svært at undgå, hvis man også vil leve livet.

Men for børn er det straks værre, medmindre det er et helt særligt enkelttilfælde, der er tale om.

Konsekvenserne er mange, og blandt de mest alvorlige er indlæringsvanskeligheder, vækstforstyrrelser og medfølgende sociale udfordringer.

Sover et barn ikke nok, så det hver dag kommer træt og uoplagt i skole, vil det altså hurtigt skabe både faglige og sociale problemer, og det er ikke holdbart i længden.

Giv barnet tilbud om hjælp

I det omfang, det er muligt, bør det altid være forældrenes eller værgens ansvar at vogte over børnene og sikre deres sundhed – også når det gælder deres søvn.

Spædbørn skal sove helt op mod 18 timer i døgnet, og unge teenagere skal typisk have 8-10 timers søvn pr. nat, for at nævne nogle eksempler på børns søvnbehov.

Sover ens barn ikke nok, uanset hvad det måtte skyldes, er der heldigvis nogle stardardskridt, man som ansvarlig kan tage for at give et hjælpende tilbud.

Det drejer sig især om at optimere de omgivelser, barnet skal sove i, herunder sikre kvalitetssenge, god dyne og pude og et mørkt, tempereret rum uden larm.

En ordentlig seng er normalt første skridt mod en god nats søvn – de behøver ikke at koste det hvide ud af øjnene og er helt sikkert alle pengene værd, og samtidig kan de ofte findes på tilbud her.

Her bør man sørge for, at barnet er tilpas fysisk og psykisk stimuleret, når det går i seng, så det ikke ligger vågen i timevis og får en forstyrret nat.

En sund vane for livet

Børns søvn er uden tvivl ekstra, ekstra vigtig, fordi det netop er i barndomsårene, at man udvikler sig allermest både kropsligt og mentalt, og det er i høj grad processer, der foregår, når børnene sover.

Men her bør voksne heller ikke underkende, at søvn er en vigtig bestanddel i et langt, sundt liv.

Godt nok behøver voksne ikke nær så meget af den, men 7-8 timer hver nat er alligevel en god, sandsynligvis livsforlængende vane, der bestemt ikke skader.

Kommentarer er lukket.