Sjove lege til børnefødselsdagen

Når børn er til fødselsdag, skal de have lov til at lege og hygge sig, men i de små klasser vil der ofte være brug for, at der sættes lege i gang i løbet af fødselsdagen, som styres af de voksne. Det skal til for at sikre, at alle børn er med i nogle lege, fordi der altid i en klasse er børn, der er dominerende, og der skal også være plads til de mere stille og tilbageholdende børn. Når fødselsdagen er forbi, skulle det gerne være sådan, at alle børn synes, at det har været sjovt og hyggeligt.

Derfor er det en god idé at arrangere nogle lege til børnefødselsdagen. Du vil måske opleve, at børnene klarer sig selv, men en skatteleg plejer nok at kunne få alle børn med. Selv om mange børn er godt underholdt af at lege med andet legetøj end det, de selv har på værelset derhjemme, kan du risikere at blive udfordret undervejs i arrangementet, hvis du ikke har forberedt nogle gode lege.

Det er også altid en god idé at have nogle aktiviteter, som samler alle børn om den samme leg, og der er mange gode lege, der er gode til børnefødselsdagen.

Flaskehalsen peger på

En af de lege til børnefødselsdagen, som alle kender, og langt de fleste holder af, er en af de helt gamle, nemlig Flaskehalsen peger på. Til en børnefødselsdag er det en leg, der er god at sætte i gang, når fødselsdagsbarnet skal pakke gaver op. Først får du alle børnene til at sætte sig en en rundkreds, og så bliver flasken sat i gang. Den, som flaskehalsen peger på, skal så aflevere sin gave til fødselaren, og gaven bliver åbnet med det samme. Når gaven er åbnet og beundret, sættes flasken igen i gang. For eksempel af den, der lige har afleveret en gave.

Legen er en hyggelig aktivitet, som samler børnene og skaber ro om gavesituationen, så fødselsdagsbarnet får en hyggelig oplevelser med gaveoppakningen. Når børnene alligevel er samlet, kan man vælge at servere lidt fødselsdagsmad straks, efter den sidste gave er lukket op.

Skattejagt

Nogen vil sikkert mene, at der ikke kan afholdes en børnefødselsdag uden den klassiske skattejagt. Men den kræver lidt forberedelse, og selvfølgelig kan man holde en fødselsdag uden. En skattejagt er en af de lege til børnefødselsdag, som kan få lang tid til at gå med en fælles aktivitet, hvor man for eksempel deler børnene ind i mindre grupper. Gerne på tværs af de sædvanlige grupperinger.

Hvis du vil arrangere en skattejagt, må du tænke på, hvilke områder du har til rådighed. Kan I være udenfor eller er I af forskellige grunde nødt til at blive indenfor. Hvor gamle er børnen blevet? Mange forældre har planlagt skattejagter, som de har troet ville tage en time eller mere, kun for at se alle opgaveposter løst på mindre end et kvarter. Det kan ske, hvis man undervurderer børnenes alder og evner.

Det vigtigste er, at du har en skat, som børnene skal finde ved at løse en række opgaver, som de bliver stillet over for ved en række poster. Du bestemmer selv, hvor mange poster, og om opgaverne skal være fysiske, hvor de for eksempel skal sjippe eller tage armbøjninger eller ramme en kurv med en bold. De kan også være mentale, hvor der er gåder, der skal løses, eller puslespil, der skal lægges. Også her er det kun fantasien, der sætter grænser.

Stopdans eller ballondans

Stopdansen er en god gammel klassiker, som de fleste born elsker. Fødselsdagsbarnet skal bestemme musikken, og så kan de danse og bruge en masse energi. For eksempel mellem den lidt ”fornuftige” mad og kagen. Der skal være en voksen dommer, der styrer musikken, og som skal tage stilling til, hvem der ikke står stille i det øjeblik musikken bliver stoppet. Måske er der en præmie til vinderen?

Ballondans er også en leg, hvor børnene får brugt en masse energi. Her får hvert barn bundet en ballon om benet, og så går legen til musik, og børnene kæmper for at trampe de andre børns balloner i stykker, mens de skal passe på deres egen. Legen fortsætter, indtil der kun er et enkelt barn tilbage med en hel ballon.

Du skal nok stå klar med vand eller lignende efter disse lege, for de giver nogle meget tørstige børn. Måske er det en anledning til at byde dem på lidt kage.

Den spændende smagekonkurrence

Til legen skal du bruge en bakke, viskestykke, mellem otte og ti spiselige ting, skeer og et tørklæde til at binde for øjnene. Børnene kan lege legen alene, i par eller i grupper, og så er det naturligvis det hold, der gætter flest smage, som har vundet. Måske kan du have en spiselig præmie til den leg?

De spiselige udfordringer kan være mange forskellige ting. Det kan være rosiner, cornflakes og stykker af banan eller chokolade, og det kan være ting, som udfordrer børnenes smagsløg lidt mere som for eksempel karrysild, kapers eller oliven. Det er selvfølgelig vigtigt, at du ved, om der er børn i selskabet med alvorlige allergier, så du sorterer de madvarer fra, som kan give problemer i sådan en smageleg.

Af andre ting der kan bruge i smagekonkurrencen er leverpostej, remoulade og mayonnaise, honning, majs og ærter, cornflakes, yoghurt, lidt kogt æg eller en lille bid spegepølse.

Du kan for eksempel stille børnene, parrene eller grupperne op i to rækker, hvor de forreste stiller sig lidt frem og får bind for øjnene. Giv børnene et halvt minut til at gætte, hvad der er på skeen. Sørg for, at alle børn får mindst en smagsudfordring.

Kommentarer er lukket.