Derfor skal du lade dit barn lege med dukker

Er dit barn helt vildt efter at få en dukke at lege med? Du kan med god ro i maven lade dit barn lege løs med dukkerne. Ikke nok med at børn elsker dem og synes, de er sjove, så kan det også være meget lærerigt for dem at tage dem med i legen. Gennem leg med dukker udvikles dit barn og lærer forskellige færdigheder, som er vigtige for at skabe et godt grundlag for hans eller hendes fremtidige kompetencer.

Tip: Køb dukker hos boernibalance.dk – de har et stort udvalg af dukker, der er gode til at udvikle barnet.

Forståelse for omverdenen

Det kan være svært for et barn at tilpasse sig og forstå sine omgivelser og oplevelser – der sker mange nye ting, og det er ikke altid nemt at forstå, hvorfor nogle ting kan lade sig gøre, mens andre ikke kan. I forhold til dette vil legen med dukker kunne være meget behjælpelig. Her kan barnet nemlig overføre sine oplevelser til leg. Legen med dukken kan genskabe forskellige oplevelser, barnet har haft, og hjælpe barnet med at få forståelse for de givne situationer. Legen med dukken vil altså både være med til at give dit barn forståelse for omverdenen, men også at udvikle sin vilje og målrettethed, da legen giver mulighed for at løse konflikter i oplevelserne på forskellige måder.

Sociale forhold

Barnets sociale forhold fremmes også gennem leg med dukker og andre børn. Når der f.eks. bliver leget ”mor, far og børn” eller andre lege, hvor børnene samarbejder, snakker og deles om legetøj som blandt andet dukker, udforskes de sociale relationer- og regler. Børnene lærer at lytte til hinanden, høre hinandens input og idéer til legen, gå på kompromis samt at give hinanden plads. Legen med dukker i samarbejde med andre børn kan altså gavne dit barns sociale færdigheder, og være med til at lære dem at omgås andre på en hensigtsmæssig måde.

Identitetsskabende

Dit barns leg med dukker er også med til at skabe dets identitet. Børn elsker at mestre nye færdigheder, og dette øves ofte gennem leg, hvor de har mulighed for at udforske og gentage forskellige scenarier indtil færdighederne mestres. Her er legen med dukker et godt eksempel. Legen udspiller sig nemlig ofte som scenarier fra dagligdagen. Det kan være barnet mader dukken, skifter ble eller køre en tur med den i klapvognen. Dette kommer fra oplevelser, som barnet har iagttaget hos voksne mennesker, f.eks. fra når mor, far, moster eller storebror passer lillebror eller lillesøster. I disse lege vil barnet ofte spille rollen som en af de førnævnte personer fra virkeligheden, og på denne måde afprøve forskellige roller i forhold til dukken. Sådan vil rollelegen med dukken altså være identitetsskabende for barnet, da det øver forskellige roller, hvilket kan være med til at skabe barnets egen rolle/identitet.

Det kan altså være til stor gavn for dit barn at lege med dukker. Så måske det næste, der skal investeres i til barnet, skal være en sød og håndterbar dukke, som dit barn kan få nogle timers leg og læring til at gå med.

Kommentarer er lukket.