Giv dit lille barn en god fødselsdag

Den første fødselsdag er en dag fyldt med minder. Først og fremmest dem, man som forældre finder mentalt frem fra den dag barnet kom til verden – og fremover, hvor den første fødselsdag altid vil fremstå som noget særligt mindeværdigt.

Når barnet er helt lille, er det imidlertid mest for de voksnes skyld, der bliver holdt en rigtig fest. Det lille barn forstår ikke fødselsdagskonceptet og vil heller ikke aktivt kunne huske dagen fremover. Derfor kan I dog stadig få en dejlig dag sammen. Især hvis I har nedenstående 5 gode råd i baghovedet, når I planlægger dagen.

Overvej datoen for den første fødselsdag

Dit barn har naturligvis fødselsdag på den dato, han eller hun kom til verden. Hvilken dato, I vælger at fejre barnets 1 års fødselsdag, bestemmer I dog helt selv. Har barnet fødselsdag på en hverdag, hvor I som forældre skal på arbejde og barnet i dagpleje eller vuggestue, er det måske en bedre idé at udskyde fejringen til weekenden. Så har både forældre og barn mere overskud til festlighederne.

Måske har jeres gæster også mere tid i weekenden og især hvis I inviterer andre børnefamilier, vil en formiddagsfejring med garanti også blive taget godt imod, fremfor en sen eftermiddag med trætte børn.

Hold gerne igen med gaverne

De fleste 1-årige vil være meget betagede af det glitrende gavepapir og de sjove gavebånd. Hvad der er inden i pakkerne, vil de færreste små børn dog være optagede af. Hos mange mangler finmotorikken til at pakke gaverne op i øvrigt også stadig.

Samtidig er det heller ikke sikkert, barnet overhovedet mangler noget hér og nu – og i nogle tilfælde kan små børn endda blive så overvældede over de mange nye ting, at de næsten ikke kan rumme det.

Til den første fødselsdag kan det derfor være en god idé at ønske sig penge til barnets børneopsparing eller et pengebeløb til en større ting, I kan anskaffe jer, når barnet bliver ældre. Naturligvis har barnet fortjent  nogle fysiske gaver, men I er ikke dårlige forældre, selvom I sørger for at begrænse mængden.

Ved I ikke, hvad I skal ønske jer, kan i finde inspiration til ønskelisten online. For eksempel på Gaveinspiration.dk

Vil I gerne selv købe en større ting til barnet, men er økonomien ikke til det lige nu, findes der flere steder I kan købe gaverne nu og vente med at betale, til der kommer børnepenge. I kan finde en oversigt over webshops med børnepengekredit her

Følg dagens rutiner som I plejer

Det er hårdt at have gæster. Især når man kun er 1 år. Selvom det er fristende at holde barnet længere oppe om aftenen eller vente med at putte barnet til gæsterne er kørt, er det dog en bedre idé at lade barnet følge sine faste rutiner.

På den måde undgår I et overtræt og overstimuleret barn, samtidig med at I også som voksne får lidt ro sammen med jeres gæster. Ventetiden indtil barnet vågner igen kan enten bruges på at kigge i Barnets Bog eller fotoalbummet med billeder fra fødslen og frem til nu.

Og stå gerne fast i jeres valg om at holde barnets trivsel på den første fødselsdag i fokus. Det er ikke synd for barnet at gå glip af et par timer af sin fødselsdag – men det er synd for barnet at være ked af det, fordi den lille er træt og mæt af indtryk.

Vælg lækkerierne med omhu

Selvfølgelig skal I servere lige præcis dét, I godt kan lide. Men I skal gøre det for jeres egen skyld og ikke barnets. Hvis I gerne vil imponere gæsterne med en kage, som er lige så flot som dem, deltagerne i Den Store Bagedyst kan frembringe, bliver det med garanti taget godt imod af de voksne.

Fødselsdagsbarnet vil derimod med garanti være lige så imponeret af den velkendte smag af en nybagt bolle med smør eller en gang gammeldags æblekage med flødeskum, som er nemt at tygge og smager mildt.

I kan derfor sagtens skrue ned for ambitionerne, for selvom det ser flot ud med et veldækket kagebord med masser af smukke kreationer, er det ikke en nødvendighed for en god første fødselsdag. Det er både godt nyt til dem, der ikke har tid til at stå i køkkenet flere dage i forvejen og dem som gerne vil spare lidt på udgifterne.

Tag masser af billeder

Selvom dit barn ikke kommer til at kunne huske den første fødselsdag, kan I sagtens skabe minder om dagen alligevel. Sørg blot for at tage en masse billeder, I sammen kan kigge på om nogle år. Tag også billeder af gaverne og gæsterne – og få nogle af festdeltagerne til at tage billeder af jer forældre sammen med barnet.

Især det sidste er noget, der som regel mangler I de fleste fotoalbum. Optag også gerne små videoer af barnet, der pakker gaver op eller spiser det første stykke lagkage. Enhver lille bevægelse og ethvert tindrende babysmil er så let at glemme i takt med at tiden går– og især med børn i huset, går den ubegribelig stærkt.

Derfor er særlige minder så vigtige. Også på den første fødselsdag.

 

Kommentarer er lukket.