Den sunde børnefødselsdag

Børnefødselsdag er normalt forbundet med kagemand og lagkage. Det ligger i vores gener og er for mange en indgroet og fast tradition, som er lig med hygge og fællesskab. Men på grund af den stigende fedmeepidemi i Danmark, er det vigtigt at lære børn allerede fra barnsben, at det at vigtigt at spise sundt. Og at det sunde alternativ kan være mindst ligeså lækkert som det usunde alternativ.

De seneste undersøgelser viser at hver anden dansker nu er overvægtig og derfor er det essentielt, at vi giver vores børn muligheden for ikke at havne i denne livsstilsfælde. Det er vitalt at børnene allerede fra barnsben lærer de gode sunde måltidsværdier, idet at de statistisk vil have meget sværere ved at blive normalvægtige, hvis de allerede er overvægtige som børn. Så læs med her hvordan du giver børnene en sund start på livet, også ved fødselsdage, uden at gå på kompromis med hverken hyggen eller smagen.

Fokuser på fakta

Mange velmenende kommuner har indført regler for fødevarer i deres daginstitutioner, hvorfor de forsøger at få en sundere spisekultur, hvilket er et værdigt formål. Problematikken opstår når velmenende pædagoger og forældre laver kostpolitiken uden at skelne til fakta, men blot lytter til myter. Et godt eksempel på dette er kakao. Varm kakao (uden tilsat sukker!) er ifølge flere studier at betragte som sundt af flere årsager. Eksempelvis har det en stor antioxidant effekt, hvilket gør at det kan nedsætte inflammatoriske lidelser hos både børn og voksne. Det er ligeledes derfor at chokolade lavet af et højt indhold af kakao i sundhedsøjemål ikke er forkert. Her er det mange institutioner fejlagtigt forbyder kakao og chokolade på grund af myten om at chokolade er usundt. Chokolade med et lavt indhold og kakao og højt indhold af sukker og fedt er usundt. Eksempelvis skriver sundhed.dk ” Det lyder måske for godt til at være sandt, men mørk chokolade er sundt. Kakao i den mørke chokolade indeholder en række bioaktive stoffer (flavonols), som har positive effekter på vores helbred. Men spis med måde, chokolade i større mængder kan også have ugunstige effekter.”

Så med denne nye viden, kan du med god samvittighed servere varm kakao til børnene til børnefødselsdagen så længe der ikke er tilsat sukker. Du kan sågar også servere noget med chokolade i, så længe kakaoandelen nærmer sig de 80%. Så er det pludselig ikke så besværligt at være sund længere, når man først får udryddet misforståelserne.

Men et af de steder hvor du skal være påpasselig til børnefødselsdagen er ved bollerne. For her kan du nemt komme til at lave luftboller, som ikke indeholder andet end tomme kulhydrater og hvor mæthedsfornemmelsen varer, fra børnene sætter sig til de rejser sig igen. Her har du rig mulighed for at lave et sundt alternativ. Du kan eksempelvis rive nogle gulerødder for at give bollerne noget ekstra smag og samtidig gøre dem sundere og du kan anvende alternativer til hvedemel og på den måde få flere fibre i bollerne. Foruden at bollerne bliver sundere, har det også den sekundære effekt, at mæthedsfornemmelsen varer ved i længere tid, og så går der længere tid før børnene klager over de er sultne igen.

Vedrørende pålægget på bollerne kan man også her skelne til de sunde alternativer, til eksempelvis forarbejdet kødpålæg. I stedet for at købe nogle pakker med kogt hamburgerryg, så køb et halvt kilo skinke på tilbud og skær det i tynde skiver. Foruden at det smager betydeligt bedre, får børnene en sundere udgave af kødet uden et for højt indhold af blandt andet natrium. Har du en sous vide maskine, kan du sætte skinken over allerede om morgenen og så er den klar til at blive skåret i tynde skiver når børnenes sult melder sig.

Man skal heller ikke glemme snacks til børnefødselsdagen. Her er der kutyme for slik, sodavand og chips. Der er dog ingen der siger det ikke kan erstattes med grøntsagsstænger og frugtstykker. Vi spiser med øjnene og det gør børn bestemt også. Så hvis det ser lækkert ud vil de helt sikkert prøve det.

Så der er mange nemme måder at holde en nem og sund børnefødselsdag på, uden at det hverken bliver tørt eller kedeligt. Tværtimod, lærer du børnene at have et sundt forhold til mad fra barndommen af, vil de takke dig resten af livet, selvom det kan være en kamp i starten.

Kommentarer er lukket.