Er økologisk produceret børnetøj en nødvendighed?

SPONSORERET INDHOLD

Ved du, hvor meget insekt- og sprøjtegift bliver anvendt i bomuldsproduktion? Og er du opmærksom på hvordan, de anvendte kemikalier påvirker din krop? Hvis du vil vide mere, så kan du læse videre her omkring, hvordan bomuldsproduktionen påvirker både miljøet og helbredet.

Hvordan påvirker bomuldsproduktionen miljøet?

De fleste forbrugere ved godt, at tøjproduktion er en af de allerstørste miljøsyndere. Der bliver i konventionel tøjproduktion brugt mange giftige kemikalier, og de fleste har hørt skrækhistorier om børnearbejde og dårlige arbejdsforhold for dem, der producerer både bomuldet og tøjet.

Faktisk så udledes der ifølge Danmarks Naturfredningsforening 94% mindre drivhusgas i produktionen af økologisk bomuld end konventionel bomuld. Samtidig bliver der i den konventionelle produktion af bomuld brugt henholdsvis 16% og 10% af hele verdens samlede forbrug af sprøjtegift og insektgift. Dette er selvom bomuldsproduktionen udgør en forholdsvis lille del af landbrugssektoren.

Det er ikke kun insekt-og sprøjtegift, der ender i miljøet, men også 83% af den kunstgødning, der anvendes. Derudover er mange bomuldsbønder bundet af kontrakter med store virksomheder, som gør, at de kun må gro én slags frø. Denne enstrengede produktionsform – også kaldt for monokultur – gør, at jorden bliver udpint.

Hvordan påvirker det kroppen og ens helbred?

Meget tøj indeholder kemikalier og reststoffer fra produktionen. Faktisk så bruges der ifølge Miljøstyrelsen et halvt til et helt kilo kemikalier til at producere en t-shirt. Det kan eksempelvis være bakteriedræbende midler, farvestoffer, formaldehyd og ftalater. Disse kemikalier sidder i tøjet og bliver overført til ens hud, når man har tøjet på. Det kan i værste fald medføre allergier, udslæt og andre gener. Det er usundt for voksne, men det kan have større konsekvenser for børn at blive påvirket af disse kemikalier. Hormonforstyrrende stoffer i opvæksten kan have konsekvenser senere i livet og forstyrre barnets udvikling. Hvis du gerne vil læse mere om, hvordan kemi i børnetøj påvirker dit barn, kan du læse mere om emnet her.

Hvordan undgår man giftigt og miljøskadeligt bomuld?

Heldigvis kan man forholdsvist nemt finde økologiske og bæredygtige alternativer, til det tøj man sædvanligvis køber. Der er kommet flere forretninger, som specialiserer sig i økologisk tøj, og der findes mærkningsordninger, som gør det nemmere for forbrugerne at finde tøj, som ikke indeholder skadelige kemikalier. En af de mest kendte mærkningsordninger for økologisk tøj er GOTS-mærket, som står for ”The Global Organic Textile Standard”. For at få mærket stilles der en række krav til produktionen af bomuld – og helt frem til det færdige produkt. Det gælder både for brugen af farlige kemikalier, rensning af spildevandet fra produktionen samt forholdene for de mennesker der producerer bomuldet og de endelige stofprodukter.

Udover GOTS-mærket, kan man også se efter mærket OEKO-tex, Svanemærket og EU-blomsten, når man vil undgå tøj med skadelige kemikalier.

Kommentarer er lukket.