Vælg legetøj til dit barns udvikling

Legetøj er noget, der endelig ikke skal undervurderes. Flere vigtige dele af dit barns udvikling kommer nemlig fra leg. Der findes forskelligt legetøj, som er lavet med fokus på udviklingen, og det kan være interessant og lærerigt for dit barn at lege med dem. Men hvad for noget legetøj handler det om?

Aktivitet – de motoriske evner

Når dit barn er helt lille, skal de først og fremmest lære, hvordan de bruger og styrer deres krop. Det handler altså om de motoriske evner, hvor de finder ud af, hvordan de bruger alle deres lemmer. Når de er lidt ældre, kommer der mere fokus på de finmotoriske evner. De skal lære at styre hver enkelt finger, de skal kunne samle noget op, selvom det er småt, de skal kunne styre det pres, de har, når de samler noget op, og de skal kunne lægge det ned roligt og det sted, som de gerne vil have det. Det er ikke evner, som mennesker er født med, så det er noget, der skal trænes, og det kan man gøre med legetøj. Du kan finde legetøj til formålet hos Børn i Balance.

Familie med cykel

Problemløsning – de kognitive evner

Når de begynder med de finmotoriske evner, er det også her, de typisk vil begynde at styrke deres kognitive evner. Et godt eksempel på legetøj, der træner både de finmotoriske og de kognitive evner, er den klassiske kasse med huller i låget, hvor hullerne er i bestemte former, så barnet skal putte en figur i det hul med den tilsvarende form. Her træner de nemlig at kunne genkende og se, hvilken form der er hvilken, samt at samle den rigtige figur op og vende den ordentligt, så den passer i det rette hul. Senere vil der selvfølgelig komme mere avanceret problemløsning, men dette er ofte sådan, at det starter.

Normer- de sociale evner 

Når børnene bliver lidt ældre, vil du begynde at lægge mærke til, at de højlydt fortæller dem selv den leg, der udspiller sig foran dem. Det bliver ligesom en historie, de selv fortæller. Lytter du efter, hvad legen handler om, vil du se, at det ofte er opførsel fra virkelige situationer, som barnet kopierer. Det er en måde, hvorpå barnet lære sig selv sociale normer, så de bedre kan forstå verden omkring dem. Den højlydte fortælling er også en måde at træne deres verbale evner på, indtil de vokser fra det.

En lærerig barndom

Man skal nå at lære utrolig meget som barn, og legetøj er en vigtig del af det. Legetøj hjælper nemlig barnet med at lære sig selv nogle ting, fordi det typisk vil hjælpe grundlæggende evner til at blive stærkere. Leg er dermed en form for træning samt en form for forberedelse på voksenlivet. 

Kommentarer er lukket.