Sådan starter du dit barns liv sundest muligt

Langt langt de fleste småbørnsforældre har, heldigvis, en mission om, at starte deres børns så sundt, godt og trygt ud som overhovedet muligt. Men det er ikke altid så let som man tror, og kræver både omtanke og planlægning. I de næste afsnit guider vi dig derfor til, hvordan du som forældre starter dit barns liv sundt ud rent ernæringsmæssigt.

Fra mælk til mad

Hvad end du har ammet dit barn eller givet flaske med modermælkserstatning, så bør de små starte på grød og mere fast føde fra senest 6 måneders alderen. Og allerede her, er det vigtigt at have fokus på sundhed. Selv fra så ung en alder, får babyer hurtigt smag for søde ting. Undgå derfor, at deres mad hovedsageligt består af frugtmos – og slet ikke den færdiglavede slags der typisk indeholder en hel del unødvendig sukker. Sørg for at grøntsags -mos og  hirse – eller havregrød bliver noget, de kan lide og fra en start bliver vænnet til. Derfor kan der jo også godt findes plads i madplanen til både youghurt og frugtmos.

Overgangen fra babymad til almindelig mad

Når først dit barn har lært at indtage mere fast kost, vil det typisk omkring 1 års alderen kunne spise stort set det samme som os voksende – dog naturligvis i meget mindre bider og uden stærke krydderier. Igen bør du tænke over hvad der ryger ned i den lille mave.

En godt bud på sund og nærende morgenmad for små børn er havregrød. Til frokost er rugbrød med fedtfattigt pålæg oplagt, gerne kombineret med små stykker grøntsager som fx agurk eller tomat. Som snacks eller mellemmåltider er rosiner, banan, æble, pære eller grovkiks ideelle. Og endelig til aften bør hele familien nyde et sund aftenmåltid bestående af fx fisk eller kylling, kartofler eller ris samt massere af grøntsager. Husk, barnet får ene og alene sine madvaner fra sine forældre.

Sunde vaner til det større barn

I Børnehavealderen – altså fra barnet er knap 3 år, bliver de fleste børn meget bevidste om hvad de vil spise og ikke spise. Hvis dit barn allerede har fået smag for søde sager som slik og sodavand, så sørg for at holde det til én gang i ugen eller ved særlige lejligheder. Mange småbørnsfamilier har indført ”fredags-slik” konceptet, hvilket i praksis ofte fungerer ret godt. På den måde lærer barnet hurtigt, at slik og andre godter kun hører sig til om fredagen. Barnet vil glæde sig og du undgår plageri ugens andre dage.

En sundlivsstil kræver desuden også motion. Nok er de fleste børn af natur meget aktive. Men fra ca. 4 års alderen, er det en god idé hvis de starter til en fritidsaktivitet. Det kan være fodbold, dans eller svømning. Det behøver blot at være én gang i ugen, så barnet vænner sig til holdånd og planlagt fysisk udfoldelse.

Du kan desuden finde mange flere tips til en sund livsstil for hele familien lige her.

Kommentarer er lukket.