Pas godt på dit barns tænder

Hvis du selv har prøvet at sidde i tandlægestolen, ved du, at det ikke altid er lige sjovt. Der er derfor ingen forældre, der ønsker at udsætte deres børn for en sådanne situation. Børn er desværre ikke altid i stand til at tage vare på deres egne tænder, og det er derfor din pligt som forældre at passe rigtig godt på dit barns tænder, indtil det blive stort nok til at kunne klare det selv.

Selv mælketænderne er vigtige at passe godt på. Dit barn udvikler ikke rigtige tænder, før det er lidt ældre. Indtil da er mælketænderne beskyttende pladsholdere, indtil de rigtige tænder er klar til at vokse ud. Dårlige mælketænder kan i visse tilfælde skade de rigtige tænder, og samtidig kan forringende mælketænder påvirke dit barns evne til at tygge og tale.

Hvordan passer du som forældre på dit barns tænder?

Sukker og syre har en direkte skadende effekt på tænderne, og i forhold til kosten er der derfor fem huskeregler, der kan hjælpe dig med at passe på dit barns tænder.

Du bør aldrig give dit barn en sutteflaske med i seng. Samtidig bør du heller ikke give dit barn ting som kakao, saft, juice eller andre sukkerrige drikke i sutteflasken. Når barnets tænder begynder at vise sig, bør barnet fravænnes sutteflasken. Denne skal helst være helt sluppet ved 1-årsalderen.

Et gammelt husmortrick siger, at du skal dyppe dit barns sut i sukker eller honning, hvis barnet er ked af det. Dette bør du aldrig gøre, da både ren sukker men også honning, der indeholder meget sukker, er utrolig skadende for dit barns tænder.

Du bør ikke vænne dit barn til søde drikke, sød mad eller sukker i det hele taget. Disse giver, som du nok ved, huller i tænderne, og dette medfører et smut til tandlægestolen, hvilket er den oplevelse, du netop ønsker at spare dit barn for.

Hvis dit barn skal have slik eller sukker, bør du være opmærksom på, at klæbrige ting, der ligger sig på tænderne er værst. Du bør derfor holde barnet helt fra ting som lakrids, tyggegummi og vingummi, der vil være meget skadeligt for barnets tænder. Samtidig er tørret frugt ikke noget, du bør give dit barn. Dette er ting som rosiner, dadler og figner, der har stort sukkerindhold.

Det sidste gode råd, er hvis du er så uheldig, at dit barn har brug for medicin. Noget medicin indeholder en del sukker, og du bør derfor altid bede lægen om at udskrive sukkerfri medicin, så du også på denne måde tager dit barns tænder.

Tandbørsten er et godt forsvar til dit barns tænder

En anden måde at passe godt på dit barns tænder er ved huks at børste dit barns tænder. Et barn kan først selv børste tænder fra ca. 10-årsaldern. Indtil da, er det din pligt at sørge for at børste dit barns tænder to gang dagligt, og det anbefales her, at du børster dem om morgenen, når banet står op, og om aftenen lige inden sengetid.

Kommentarer er lukket.