Mandelgaver til børn

Traditionen med at give mandelgaver stammer fra 1600-tallet, selvom den først for alvor blev udbredt i 1800-tallet, hvor man gemte en mandel i risengrøden. Traditionen stammer fra Frankrig, hvor man for mange hundrede år siden gemte bønner eller mønter i helligetrekongers-kagen. Vinderen, der fik mønten eller bønnen fik helt eller delvist lov til at bestemme, hvad der skulle foregå resten af dagen. I dag gemmes mandlen i ris à la manden, som på trods af sit franske navn er ganske dansk.

Mange forskellige traditioner

Traditionen med mandelgaver kommer til udtryk på forskellige måder i forskellige danske familier. I nogle familier placeres der én mandel i den store skål, hvorefter det er helt tilfældigt, hvem der får den. I andre familier portionsanrettes ris à la manden i køkkenet, hvor der placeres en mandel i hvert barns portion. Der findes også ordninger, hvor børnene i familien på skift får mandelen ét år ad gangen. Det er trods alt en tradition, der bringer størst begejstring blandt familiens yngste medlemmer. Men hvad skal man finde på at forære dem i mandelgave, så begejstringen fortsætter, efter gaven er åbnet?

Materielle gaver

I modsætning til den traditionelle og næsten obligatoriske marcipangris, er der i dag et hav af muligheder, når det kommer til køb af mandelgave. Det kan være svært at finde en gave, som skal passe perfekt til børn i alle aldre, men det er ikke umuligt. Og hvis det på forhånd er planlagt, at hvert barn får en gave, så er det lidt lettere at gå på jagt. Går du efter materielle gaver, kan legetøj af alle typer eller søde bamser være oplagte til de mindre børn. Hos de lidt ældre børn kan tegneserier, bøger og forskellige ting til børneværelset vække glæde, på samme måde som spil, farve- og maleredskaber og andre kreative ting. En t-shirt eller en kasket med et sjovt print på eller bolde og andet sportsudstyr til de aktive børn kan også fungere fint som mandelgaver. Dertil kommer naturligvis sjove og søde covers og eventuelt powerbanks til de børn, der er gamle nok til at have telefoner.

Gavekort og oplevelsesgaver

I stedet for materielle gaver kan gavekort og oplevelsesgaver også være ideelle mandelgaveidéer. Især til de ældre børn og teenagere, som kan være komplicerede at finde en passende mandelgave til. Her kunne gavekort til forskellige butikker og shoppingcentre falde i god jord, og det samme gælder for gavekort og årskort til forlystelsesparker. Hjemmelavede gavekort til oplevelser er også en sød og personlig mandelgaveidé. Forær for eksempel barnet en tur i biografen eller zoologisk have med familien, eller giv dem et gavekort til en hyggelig familieaften på deres yndlingsrestaurant. Nok holder oplevelsesgaver ikke i mange år på samme måde som de materielle gaver, men minderne om en hyggelig oplevelse vil holdere længe, og de vil med sikkerhed falde i god jord hos de kære børn.

Der findes mange måder at føre mandelgavetraditionen ud i livet på, og forhåbentlig har denne artikel givet dig inspiration til at finde den hidtil bedste mandelgave, dine børn har fået.

Kommentarer er lukket.