Køb en kanin og lær dit barn om ansvar

Er dit barn begyndt at ønske sig et kæledyr, en kanin måske? Og er du ikke helt sikker på, at det er en god ide, for du er nervøs for, at dit barn mister interessen efter et par uger, og det så bliver dig, der dagligt skal stå og hælde kaninfoder op og skifte vand og hø. Det er en forståelig frygt. Men hvis du følger disse råd, kan anskaffelsen af en pelset og nuttet ven faktisk være med til at lære dit barn rigtig meget om ansvar.

Tal med dit barn

Men inden du stormer ned i dyrecenteret, skal du bruge noget tid på at tale med dit barn. Sæt jer ned en eftermiddag og gennemgå alle de ting, det kræver at tage sig af en kanin. Undersøg hvilket kaninfoder man skal købe, og hvor ofte kaninen skal fodres. Forklar dit barn at kaninburet også skal skiftes jævnligt, så det ikke begynder at lugte, og at det er vigtigt, at kaninen bliver aktiveret hver dag med en masse kælen og gåture. Gå sammen på nettet og læs om de forskellige kaniner, der findes, og hvad de kræver hver især. På nettet kan I også gå på jagt efter bure, det rigtige og mest nærende kaninfoder, vandflasker og andre ting, der er nødvendige i et velindrettet kaninbur. På den måde opfordrer du også dit barn til at være nysgerrig og omhyggelig, og barnet lærer, hvor vigtigt det er at sætte sig ind i ny viden.

Lav aftaler med dit barn

Brug også noget tid på at forklare dit barn, at det kan være dyrt at anskaffe sig et kæledyr. Du forventer naturligvis ikke, at barnet selv skal bruge sine hårdt optjente lommepenge på kaninfoder og halm. Men så kan I lave en aftale om, at du nok skal sørge for det økonomiske, så længe at barnet selv sørger for den daglige pasning af kaninen. I kan også lave en aftale om, at hvis barnet en dag ikke har mulighed for at tage sig af kaninen pga. en lejrtur eller en fødselsdag, så skal du nok hjælpe til, såfremt barnet til gengæld gør noget for dig i huset. Det kan fx være at støvsuge stuen, lægge tøj sammen eller tømme opvaskemaskinen. På den måde lærer du også dit barn om kompromiser.

Det er lærerigt at skulle tage sig af et kæledyr

Det er vigtigt, at alt dette kommer på plads, inden I anskaffer kaninen og indkøber store mængder halm og kaninfoder. Når I bruger god tid på forberedelsen, ved dit barn nemlig alt om, hvad anskaffelsen af et kæledyr indebærer, og så er han eller hun også gået med til at kunne tage det ansvar på sig. Derudover vil ansvaret for et kæledyr også kunne lære et barn noget om, hvordan han eller hun strukturerer sin dag og sørger for at kaninen får kaninfoder, frisk vand, godbidder og bliver nusset hver eneste dag.

Kommentarer er lukket.