Hvad skal dit barn hedde? Læs her

Det er nok et af de største valg, som kommende eller nybagte forældre fortager sig. Nemlig valget af barnets navn. Det er et stort valg, fordi du i fra det øjeblik bestemmer, hvad alle skal kalde dit barn, gennem hele hans eller hendes liv.

Vi identificerer os med vores navn, både lyden af det og navnets oprindelse og betydning. Det er derfor på ingen måder ligegyldigt. Kunsten er, ikke bare at vælge et navn til barnet ved at tænke over det. I stedet bør man mærke, hvad passer til barnet. Måske man intuitivt kan vide, hvad barnets navn er.

Danske efternavne

For de fleste, er efternavnet ikke noget, man vælger. Er forældrene gift, har de ofte samme efternavn, og det er det efternavn, som deres barn også får.

I Danmark er det mest almindeligt, at have et efternavn, der har endelsen -sen. Danske efternavne kunne da f.eks. være Petersen, Jacobsen eller Hansen.

De danske efternavne har en lang historie. Hundrede år tilbage, kunne man få eller vælge efternavn, enten efter ens erhverv, ens gård, eller navnet på ens far eller mor.

Indtil i dag har efternavne vandret ned fra fædrenes side af familien. For at alle ikke hedder helt det samme, har vi da også i dag mellemnavne. De kommer også fra familien, men kan også være personlige.

Valg af fornavn

Nogle har måske vidst hvad de vil kalde deres børn i mange år. Nogle vil gerne opkalde deres barn efter en ældre slægtning, eller en anden person, der har været betydningsfuld for dem. Andre vil gerne finde eller opfinde, et helt unikt navn, til deres barn. Er du nysgerrig, kan du se på navnestatistik, og se hvilke navne, der har været mest populære i forskellige år, og hvad navnes oprindelse og betydning er.

Så meget kan spille ind på valget af barnets navn. Har du selv nordiske rødder, ønsker du måske at give dit barn et nordisk navn, for at forbinde dem med deres land. Kommer du fra et andet sted i verden, eller din partner gør, ønsker du måske et navn, der stammer derfra. For at din barn ved navn er knyttet dertil også.

Måske du vælger navn, efter hvad navnet bærer af mening og hvad det symboliserer. Måske du er tiltrukket af det almindelige, og måske du er tiltrukket af det ualmindelige. Måske du har fundet inspiration i en bog, på en gravsten, i en drøm eller noget helt andet.

Kommentarer er lukket.