Dette skal du vide om børnepenge

I Danmark lever vi i en velfærdsstat. Det betyder, at staten er meget involveret i borgernes liv. Men det betyder samtidig også, at staten kan hjælpe og støtte os rigtig meget i forhold til i mange andre lande. Og det er noget, som rigtig mange af os nyder godt af.

En af de områder, hvor staten går ind og hjælper og støtter os, er, når det kommer til børnepenge. Børnepenge er en ydelse, som gives til alle børnefamilier. Ydelsen starter, når et barn bliver født, og den sættes op, jo flere børn der kommer i familien.

Historien bag børnepenge

Børnepenge har været en fast del af danske børnefamiliers økonomi siden 1987. I modsætning til mange andre offentlige ydelser, der ofte bliver afskaffet og reguleret, har denne støtte været en rimelig konstant størrelse siden dengang. Det siger en del om den store nytteværdi.

Børnepenge er en meget unik ting for Danmark, idet vi er et af de eneste lande, der kører med dette system. Børnepenge udmåles efter antallet af børn, ikke familiens økonomi. Det vil sige at alle familier får samme udbetaling uanset, hvordan deres indkomst ellers ser ud. Det har skabt en del debat, særligt i de sidste par år.

Hvornår og hvor ofte?

For de mange familier, for hvem børnepenge er en helt nødvendig ydelse for at få hverdagen til at hænge sammen, er det enormt vigtigt at vide præcis hvornår og hvor ofte de får børnepengene udbetalt. Udbetalingen er heldigvis noget, der kører som et urværk.

Børnepengene udbetales hver tredje måned. I 2019 falder udbetalingen således, at pengene sendes ud på d. 18. eller den 19. med tre måneders mellemrum i løbet af hele året. Er man i tvivl om noget, kan man konsultere Udbetaling Danmark. Det er dem, der står for praktikken i forbindelse med børnepenge.

Ændrer beløbene sig?

Mange tror, at de penge, man får udbetalt i forbindelse med denne helt særlige ydelse, er en konstant. Men det er de faktisk langt fra. Ydelsen reguleres nemlig afhængigt af barnets alder, og stopper så endeligt, når barnet er 18 år gammelt. Reguleringen sker ud fra en vurdering af, at børn i alle aldersgrupper ikke koster det samme at opdrage.

Generelt er det sådan, at beløbet falder, efterhånden som barnet bliver ældre og mere selvstændigt. Eksempelvis starter udbetalingen på ca. 4500 kroner per kvartal, og ender i barnets sidste år som umyndig på cirka tusind kroner om måneden.

Forskel på mor og far?

Dette er nok et spørgsmål, der vil optage mange. Det har ikke så stor betydning i familier, hvor mor og far er sammen, og hvor der er fællesøkonomi. Men når forældrene er skilt eller ikke har fælles bopæl, bliver det vigtigt at vide, hvem børnepengene bliver udbetalt til.

I bund og grund er moderen altid den primære modtager af børnepenge. Dette kan dog ændre sig, hvis forældrene er skilt, bor hver for sig, og faderen har den fulde forældremyndighed. I denne situation vil han selvfølgelig modtage børnepengene.

Kommentarer er lukket.